Αρχείο Ερωτήσεων
Κάντε μας το ερώτημα σας!
Υποβολή ερώτησης
Αρχείο Ερωτήσεων!
Είμαι 64 ετών και έχω ένα εμπορικό κατάστημα σε ατομική επιχείρηση. Πληρώνω τέλος επιτηδεύματος;
Ναι, ως ατομική επιχείρηση, υποχρεούστε να πληρώνετε τέλος επιτηδεύματος στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα. Ο φόρος καταβάλλεται ετησίως και το ύψος του εξαρτάται από τη δραστηριότητα και τον τόπο όπου βρίσκεται η επιχείρησή σας.
Αναλυτικά:
- Το τέλος επιτηδεύματος για φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) είναι συνήθως 650 ευρώ για καταστήματα και επαγγελματική δραστηριότητα σε αστικές περιοχές.
- Σε περίπτωση που η επιχείρησή σας βρίσκεται σε παραμεθόρια ή νησιωτική περιοχή, το τέλος μπορεί να είναι μειωμένο.
Αν έχετε αμφιβολίες ή χρειάζεστε συγκεκριμένες πληροφορίες για την επιχείρησή σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν λογιστή για να έχετε ακριβείς πληροφορίες βάσει της κατάστασης και της τοποθεσίας της επιχείρησής σας.
Εργαζόμενος με εργόσημο δικαιούται δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα;
Ναι, ο εργαζόμενος με εργόσημο δικαιούται δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Το εργόσημο είναι μια μορφή πληρωμής για εργασία που παρέχεται κυρίως σε περιστασιακή ή εποχιακή εργασία, και αν και η εργασία που καλύπτεται με εργόσημο είναι πιο ευέλικτη, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν τα ίδια δικαιώματα για δώρα και επιδόματα.
Τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα υπολογίζονται με βάση τις ημέρες εργασίας που έχει πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος κατά το έτος. Συνεπώς, ο εργαζόμενος με εργόσημο θα λάβει το αναλογούν ποσό, το οποίο υπολογίζεται με βάση το ύψος των αμοιβών του και τις ημέρες που έχει εργαστεί, όπως ισχύει για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται με σύμβαση.
Για την ακριβή εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων και για να εξασφαλίσετε ότι τηρούνται σωστά οι διαδικασίες, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον λογιστή σας ή έναν ειδικό σε θέματα εργατικού δικαίου.
Έχω δουλέψει και έχω εισπράξει μισθούς στην Ολλανδία. Θα φορολογηθούν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα;
Αν έχετε εργαστεί και εισπράξει μισθούς στην Ολλανδία, το εισόδημά σας θα φορολογηθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν έχετε δηλώσει σωστά το εισόδημα και από τις συμφωνίες φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουν υπογράψει συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, η οποία σημαίνει ότι δεν θα πληρώσετε φόρο και στις δύο χώρες για το ίδιο εισόδημα. Οι γενικές αρχές είναι οι εξής:
- Φορολόγηση στην Ολλανδία: Αν έχετε εργαστεί στην Ολλανδία, τα εισοδήματά σας εκεί ενδέχεται να φορολογούνται στην Ολλανδία, και πιθανότατα έχουν ήδη παρακρατηθεί φόροι εκεί.
- Φορολόγηση στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα, το εισόδημά σας από τη δουλειά στην Ολλανδία πρέπει να δηλωθεί στην ελληνική φορολογική δήλωση. Ωστόσο, λόγω της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, ο φόρος που έχετε πληρώσει στην Ολλανδία θα αφαιρεθεί από τον φόρο που θα έπρεπε να πληρώσετε στην Ελλάδα για το ίδιο εισόδημα. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ότι δεν θα πληρώσετε φόρο και στις δύο χώρες για το ίδιο ποσό.
Η διαδικασία αυτή συνήθως γίνεται με τη μορφή πιστωτικής ή απαλλαγής φορολόγησης, ώστε να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση.
Συνεπώς, πρέπει να δηλώσετε το εισόδημα στην Ελλάδα και να προσκομίσετε τα απαραίτητα έγγραφα από την Ολλανδία για να αποδείξετε ότι έχει ήδη φορολογηθεί εκεί.
Για τη σωστή διαδικασία και υποβολή της φορολογικής δήλωσης, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν λογιστή ή φοροτεχνικό με εμπειρία σε διεθνή φορολογία, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει με βάση τα ακριβή στοιχεία σας και την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος και εγώ έχω ατομική επιχείρηση. Μπορεί να δουλεύει ο πατέρας μου στην επιχείρηση χωρίς να ασφαλίζεται;
Η απάντηση εξαρτάται από τις συνθήκες και τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλιση των συνταξιούχων και την εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον νόμο:
- Συνταξιούχος και εργασία στην ατομική επιχείρηση: Ο πατέρας σας μπορεί να εργαστεί στην ατομική σας επιχείρηση, αλλά πρέπει να εξετάσουμε την ασφάλισή του. Εφόσον είναι συνταξιούχος, εάν εργάζεται και λαμβάνει αμοιβή, τότε υπόκειται σε ασφάλιση, ανεξαρτήτως ηλικίας ή του γεγονότος ότι είναι συνταξιούχος
- Περιπτώσεις εξαίρεσης: Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες, αν η εργασία του συνταξιούχου είναι μερική ή αμισθί (χωρίς αμοιβή), μπορεί να υπάρχει εξαίρεση από την υποχρέωση ασφάλισης. Αυτό ισχύει συνήθως όταν ο συνταξιούχος απασχολείται σε μικρή κλίμακα ή ως οικογενειακός βοηθός χωρίς να λαμβάνει αμοιβή ή με πολύ περιορισμένη αμοιβή.
- Ειδικές διατάξεις: Αν ο πατέρας σας είναι συνταξιούχος και εργάζεται χωρίς να λαμβάνει αμοιβή (ή με περιορισμένη αμοιβή) στην ατομική σας επιχείρηση, είναι σημαντικό να εξετάσετε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από την ασφάλιση. Στην περίπτωση που υπάρχει αμοιβή, το άτομο θα πρέπει να ασφαλιστεί για το χρόνο εργασίας του στην επιχείρηση.
Εάν ο πατέρας σας εργάζεται και πληρώνεται, τότε πρέπει να εγγραφεί στον ΕΦΚΑ (ή το ασφαλιστικό φορέα που ισχύει) και να καταβληθούν οι ανάλογες εισφορές, όπως συμβαίνει και με άλλους εργαζόμενους. Αν όμως εργάζεται εθελοντικά ή χωρίς αμοιβή, ενδέχεται να μην απαιτείται η ασφάλισή του.
Για να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα και να είστε σίγουροι ότι ακολουθείτε τη σωστή διαδικασία, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν λογιστή ή δικηγόρο εξειδικευμένο στα ασφαλιστικά και εργατικά θέματα.
Συνταξιούχος θέλει να συνεχίσει να εργάζεται και έχει ατομική επιχείρηση. Τι θα συμβεί αν το κάνει;
Όταν ένας συνταξιούχος επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται ενώ έχει ατομική επιχείρηση, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κανόνες που ισχύουν για την εργασία των συνταξιούχων στην Ελλάδα. Εδώ είναι οι βασικές πληροφορίες:
Συνταξιούχος που εργάζεται με αμοιβή:
-
- Ασφάλιση: Αν ο συνταξιούχος συνεχίσει να εργάζεται και να πληρώνεται, θα πρέπει να ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ ή στον αντίστοιχο φορέα, ανάλογα με τη δραστηριότητα. Η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική, και οι εισφορές θα καταβάλλονται κανονικά.
- Μείωση σύνταξης: Αν ο συνταξιούχος συνεχίσει να εργάζεται και να λαμβάνει μισθό, η σύνταξή του μπορεί να μειωθεί. Ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης εξαρτάται από τον τύπο της σύνταξης (γενική ή αναπηρική) και τη σχέση του με το εισόδημα που αποκτά από την εργασία του.
- Καταβολή εισφορών: Η εργασία ενός συνταξιούχου συνεπάγεται την καταβολή εισφορών τόσο για την ασφάλισή του όσο και για την ασφάλιση της ατομικής επιχείρησης, εφόσον δεν υπάρχει εξαίρεση.Συνταξιούχος που εργάζεται χωρίς αμοιβή (π.χ. ως εθελοντής ή σε οικογενειακή επιχείρηση).
- Αν ο συνταξιούχος εργάζεται χωρίς αμοιβή, τότε ενδέχεται να μην είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει εισφορές, ανάλογα με τις συνθήκες και το είδος της εργασίας. Σε περίπτωση που η εργασία του δεν αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα και δεν λαμβάνει αμοιβή, μπορεί να μην υπάρξει υποχρέωση για καταβολή εισφορών.
- Ωστόσο, η ασφαλιστική νομοθεσία μπορεί να διαφοροποιείται, και είναι πάντα προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν λογιστή για να αποφευχθούν λάθη.
Μερική απασχόληση και επιδόματα:
- Αν ο συνταξιούχος επιλέξει να εργάζεται με μερική απασχόληση, το εισόδημα του ενδέχεται να υπολογιστεί για τη φορολογική δήλωση, και οι φόροι που καταβάλλονται θα είναι ανάλογοι με το εισόδημά του.
- Σε κάποιες περιπτώσεις, αν είναι συνταξιούχος πλήρους ή μερικής σύνταξης, μπορεί να υπάρχει κάποια διαφορά ή περιορισμός στο ποσό της σύνταξης που θα εισπράττει σε περίπτωση που αποκτά επιπλέον εισόδημα.
Φορολογικός κάτοικος εξωτερικού παραχωρεί δωρεάν μια κατοικία στον πατέρα του. Έχει υποχρέωση να κάνει φορολογική δήλωση;
Αν ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού παραχωρεί δωρεάν μια κατοικία στον πατέρα του στην Ελλάδα, η υποχρέωση ή όχι να κάνει φορολογική δήλωση εξαρτάται από την περίπτωση και τα εισοδήματα που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν την παραχώρηση. Ας δούμε τα βασικά σημεία:
Φορολογική δήλωση στην Ελλάδα:
Εάν ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού δεν έχει άλλα εισοδήματα στην Ελλάδα (π.χ. από ενοίκια ή επιχειρηματική δραστηριότητα), αλλά παραχωρεί δωρεάν την κατοικία του στον πατέρα του, δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν προκύπτει εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση.
Φορολογική δήλωση στο εξωτερικό:
Εφόσον είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, το πρώτο ερώτημα αφορά τη φορολογική νομοθεσία της χώρας στην οποία διαμένει μόνιμα. Σε πολλές χώρες, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού έχουν υποχρέωση να δηλώνουν τα παγκόσμια εισοδήματά τους (δηλαδή τα εισοδήματα που προέρχονται από οπουδήποτε στον κόσμο). Αν δεν υπάρχει εισόδημα στην Ελλάδα από την παραχώρηση της κατοικίας (ή άλλες δραστηριότητες), τότε δεν θα υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στην Ελλάδα.
Ενοίκιο και ενδεχόμενη φορολογία:
Αν η κατοικία παραχωρείται δωρεάν, δεν υπάρχει εισόδημα (ενοίκιο), οπότε δεν τίθεται θέμα φορολογίας στην Ελλάδα. Αν όμως κάποιος από τους συγγενείς πληρώνει ενοίκιο, τότε το εισόδημα που προκύπτει θα πρέπει να δηλωθεί στην Ελλάδα (αν και μόνο εάν η κατοικία θεωρείται φορολογικά ελληνική περιουσία και υπάρχει σχετική φορολογική υποχρέωση).
Ακίνητη περιουσία και δηλώσεις στην Ελλάδα:
- Εάν η κατοικία βρίσκεται στην Ελλάδα, ίσως να πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση ακινήτων (Ε9), για να υπάρχει καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.
- Εάν η κατοικία παραχωρείται δωρεάν, μπορεί να μην προκύπτει φορολογική υποχρέωση, αλλά η κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα πρέπει να δηλωθεί.